Αν ο τίτλος σας ακούγεται λίγο παράξενος, δώστε μας λίγο χρόνο και θα σας εξηγήσουμε πώς η φράση “ραγισμένη καρδιά” μπορεί να χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές μεταφορικά για να περιγράψει μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ωστόσο μπορεί να αποκτήσει και κυριολεκτική σημασία.

Και αν αυτά σας φαίνονται πολύ ρομαντικά και λίγο υπερβολικά, τότε σας ενημερώνουμε ότι κάνετε λάθος, γιατί όντως ένας χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να βλάψει πραγματικά την υγεία της καρδιάς σας και να σας στείλει στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με ειδικούς, ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο, ένας θάνατος μπορεί πέρα από αναμνήσεις να σας αφήσει και μια πληγωμένη, τραυματισμένη καρδιά, που δεν μπορεί εύκολα να γιατρευτεί. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Echocardiography υποστηρίζει ότι ο πόνος του χωρισμού και της απώλειας μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στον καρδιακό μυ, όπως αυτές που προκαλεί η καρδιακή ανακοπή.

Η μεγάλη έκκριση ορμονών που προκαλεί το συναισθηματικό στρες από τις καταστάσεις αυτές, έχει αντίκτυπο στην καρδιά λέει η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Aberdeen, που χρησιμοποίησε υπέρηχους και μαγνητικούς τομογράφους για να εξετάσει τις “λαβωμένες” καρδιές των συμμετεχόντων.
Σε περίπτωση που θέλετε να το γνωρίζετε, η επιστημονική ονομασία του “συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς” είναι σύνδρομο takotsubo και επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες.

boro.gr