Αυτοκίνητα, κίνηση στους δρόμους, φασαρία και γρήγοροι ρυθμοί συνθέτουν το μωσαϊκό της ζωής στις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες, μιας έντονης ζωής που επιλέγει ωστόσο άνω του μισού πληθυσμού της γης.

Με την πόλη να αντικατοπτρίζει τα βιώματα και τους ρυθμούς της ζωής των κατοίκων της, πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μεγαλουπόλεις εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά στρες, διαταραχών άγχους και κατάθλιψης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επιστημονικές μελέτες διατείνονται πως οι κάτοικοι των πόλεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους εν συγκρίσει με τους αντίστοιχους της υπαίθρου, καθώς ο εγκέφαλός τους λειτουργεί και αντιδρά διαφορετικά. Έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε 55 εθελοντές απεφάνθη πως η γέννηση και η ζωή στις πόλεις αυξάνει κατά 21% τον κίνδυνο για εκδήλωση αγχώδους διαταραχής, ενώ διπλασιάζει την εμφάνιση σχιζοφρένειας. Την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνδέει τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου με μείωση των δυνατοτήτων της μνήμης και του μαθησιακού επιπέδου, καθώς και διαταραχές ύπνου.
Ανησυχητικό δε, είναι το γεγονός ότι παρά την επιρροή που ασκεί η αστικοποίηση στην ψυχική υγεία των κατοίκων, μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι στις πόλεις θα κατοικεί το 70% του συνολικού πληθυσμού της γης.

Μείωση του αστικού άγχους

Τι κάνουμε όμως για να… ξορκίσουμε το άγχος που συναντάται στις πόλεις; Ακολουθούν μια σειρά από συμβουλές, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως κρίσεις πανικού και άγχος.
Γυμναστική: Ως γνωστόν η γυμναστική είναι ευεργετική τόσο για το σώμα, όσο και για την ψυχολογία του ατόμου. Βρείτε «νησίδες σωτηρίας», όπως πάρκα και υπαίθριους χώρους και γυμναστείτε, ώστε να μειώσετε τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σας.
Βρείτε τι είναι αυτό που σας στρεσάρει στην πόλη: Είναι κάποιο στενό από το οποίο περνάτε καθημερινά και φοβάστε; Είναι κάποιος πολυάσχολος δρόμος; Βρείτε τι είναι και αλλάξτε τα περιβάλλοντα άγχους.
Εξερευνήστε την πόλη: Αφιερώστε χρόνο στο να «αφουγκραστείτε» τις καλές πτυχές της πόλης. Περπατήστε σε νέες γειτονίες, βρείτε νέα στέκια και πάρτε τον χρόνο σας για να γνωρίσετε την πόλη καλύτερα.
Αφήστε το τιμόνι: Η οδήγηση στην πόλη είναι αγχωτική διαδικασία με πολλαπλές απαιτήσεις. Εφόσον έχετε την ευχαίρια, δοκιμάστε το περπάτημα ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας. Το όφελος είναι διπλό, καθώς δεν θα κάνετε μόνο καλό στην υγεία σας, αλλά και στο περιβάλλον.
Επενδύστε στο… city farm: Ακούγεται περίεργο, όμως σε αρκετές πόλεις κάνουν την εμφάνισή τους αστικοί κήποι και ταρατσόκηποι. Δημιουργείστε τον δικό σας κήπο, φυτεύοντας τα λουλούδια και φυτά που επιθυμείτε και φέρτε τα θετικά της υπαίθρου στα μέτρα σας!
Αιθέρια έλαια και χαλαρωτικά ροφήματα: Τόσο τα αρώματα, όσο και τα βότανα, όπως το χαμομήλι, θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, ξεχνώντας τα «πρέπει» της καθημερινότητας.
Ζητήστε βοήθεια από τον ειδικό: Εάν νιώθετε ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, τότε μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό.

boro.gr