Αν σπάσετε το πόδι σας, δεν μπορείτε να παίξετε ποδόσφαιρο. Αν είστε τυφλοί, τα μάτια σας δε μπορούν να δουν. Αυτές οι συνθήκες είναι αυτονόητες. Αν λέτε ψέματα στον εαυτό σας, θα νιώθετε περιορισμένοι στον εαυτό σας και δεν θα μπορέσετε να πετύχετε την προσωπική σας εξέλιξη και ωρίμανση.

Θέλετε να δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό; Υπάρχουν μερικές ψευδείς πεποιθήσεις που καθημερινά χρησιμοποιούμε και εμποδίζουν την προσωπική μας εξέλιξη.

1) «Είμαι αυτός που είμαι»
Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όχι, δεν είστε σαν «αυτόν που πραγματικά είστε» σε μια στιγμή φόβου για παράδειγμα Είστε διαφορετικός σε μια στιγμή χαράς. Δεν είστε ένα απλό αντικείμενο, όπως μια πέτρα. Είστε ένα δυναμικό σύμπλεγμα που αποτελείται από πολλά κομμάτια. Κάθε προσωπικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας, έχεις πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά είναι επώδυνα και καταστροφικά, όπως ο θυμός και η ζήλεια, και κάποια άλλα είναι δημιουργικά, όπως η ευγνωμοσύνη, η εκτίμηση και η φροντίδα. Νοιώθετε ποικίλα συναισθήματα καθώς ενεργοποιείται κάθε φορά και άλλο μέρος της προσωπικότητάς σας. Άλλες φορές νοιώθετε θυμό, άλλες ζήλια και άλλες ικανοποίηση. Όταν δεν έχετε συναίσθηση των συναισθημάτων σας, τότε αυτά μπορούν να σας καθοδηγούν και ταυτόχρονα εσείς σκέφτεστε πως «έτσι είμαι». Όταν όμως συνειδητοποιείτε τα συναισθήματά σας τότε μπορείτε να επιλέξετε ποιον τρόπο συμπεριφοράς θα ενεργοποιήσετε και να επιλέξετε μια υγιή αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, όταν έχετε θυμό, μπορείτε να επιλέξετε την υπομονή. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά θα σας προστατεύσει από το ζήσετε μια μοναχική και απομονωμένη ζωή την οποία έχει καθορίσει και διαμορφώσει ο θυμός σας.

2) «Είμαι άτυχος»
Αυτός είναι ένας τρόπος να λέτε στον εαυτό σας: «Στη ζωή μου, μου συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν μου αρέσουν». Αν όμως μπορούσατε να πείτε την αλήθεια στον εαυτό σας, τότε, κάθε φορά που θα σας συνέβαινε κάτι που δε σας αρέσει, θα του λέγατε: «Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μου γίνεται για κάποιο λόγο, και ο λόγος αυτός είναι η πνευματική μου ανάπτυξη. Τίποτα στη ζωή μου δεν είναι τυχαίο. Όλες μου οι εμπειρίες μου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέγω διαφορετικά από πριν και να δημιουργήσω κάτι νέο αντί να με προκαθορίζουν οι επιλογές του παρελθόντος μου.

3) «Αυτός ο κόσμος είναι πολύ δύσκολος για μένα»
Αυτή η φράση σας εμποδίζει να κατανοήσετε πως οι επιλογές που έχετε κάνει είναι οι ιδανικές για εσάς και πως αυτές είναι που σας έχουν χαρίσει τη σοφία σας. Κάθε περίσταση και κατάσταση απαιτεί από εσάς να επιλέξετε να ενεργήσετε με γνώμονα το φόβο σας (κάτι που άλλωστε έχετε ξανακάνει στο παρελθόν), ή να επιλέξετε να δράσετε με βάση την αγάπη (κάτι ιδιαίτερα σοφό). Στη ζωή σας θα έχετε άπειρες ευκαιρίες να εφαρμόσετε την αγάπη και να χτίσετε έναν ολόκληρο κόσμο βασισμένο σ’αυτή, ανάλογα με τις επιλογές σας. Ο κόσμος αυτός μπορεί να είναι πολύ σκληρός για εσάς αλλά πάντα θα έχετε παρέα. Αρχίστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε τη βοήθειά που μπορούν να σας προσφέρουν αυτοί που είναι

4) Δεν έχω σκοπό στη ζωή μου, δεν έχω χαρίσματα
Αυτό μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο λάθος από όλα. Η ψυχή σας είναι γεμάτη δώρα και το να τα χαρίσετε είναι και ο προορισμός σας. Αυτά τα δώρα που έχετε να χαρίσετε είναι πολλά. Όπως το να δημιουργήσετε οικογένεια, να δημιουργήσετε πολλά στον επαγγελματικό κομμάτι το οποίο να απαιτεί σθένος και δημιουργικότητα, το να αναθρέψετε παιδιά και να τα διδάξετε πώς να αναγνωρίζουν την αγάπη και το φόβο καθώς και να μάθουν να επιλέγουν το πρώτο αντί του φόβου. Φυσικά το να προσφέρει κανείς αυτά που διαθέτει απαιτεί πάντα την προϋπόθεση το μάθει να τα προσφέρει. Τολμήστε το. Σταδιακά η χαρά θα αντικαταστήσει το φόβο και η ευγνωμοσύνη θα αντικαταστήσει τη ζήλεια. Η ζωή σας έχει ένα σκοπό και τα πάντα εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

Δοκιμάστε να μη ζείτε μέσα στον πόνο και στο φόβο. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις λαθεμένες αντιλήψεις με αλήθειες. Σκεφτείτε:
– Όλες οι εμπειρίες μου είναι οι ιδανικότερες για την πνευματική μου ανάπτυξη
– Γεννήθηκα για να αναπτύξω αυθεντική δύναμη για να εξελιχθώ και να προσφέρω στον εαυτό μου και τους γύρω μου.
– Αποτελώ ένα δυναμικό, δημιουργικό πνεύμα αγάπης.

boro.gr