Η γενική αναισθησία είναι μία κατάσταση απώλειας συνειδήσεως κατά την οποία ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του, προκειμένου να είναι δυνατή η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων θεραπειών, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν άκρως οδυνηρές.

Η γενική αναισθησία πραγματοποιείται από αναισθησιολόγους, γιατρούς που ειδικεύονται στα διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την αναισθησία, στη διασωλήνωση των ασθενών με υποστήριξη τεχνητής αναπνοής, στην αξιολόγηση των ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση και στην αντιμετώπιση του πόνου.

Ποια είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη γενική αναισθησία

– Προποφόλη

– Βενζοδιαζεπίνες

– Ναρκωτικά

– Πτητικές εισπνεόμενες αναισθητικές ουσίες

– Αντιεμετικά

Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη γενική αναισθησία

– Ναυτία και εμετοί μετά τη χειρουργική επέμβαση

– Βλάβες στα δόντια, τα χείλη, τα ούλα ή τις φωνητικές χορδές, που προκαλούνται κατά τη διασωλήνωση του ασθενούς, στο μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής.

– Κακοήθης υπερθερμία, που είναι μία σοβαρή επιπλοκή που εμφανίζεται σπάνια, εξαιτίας κυρίως μερικών φαρμάκων γενικής αναισθησίας, σε ασθενείς με μια πολύ σπάνια κληρονομική μυϊκή πάθηση.

– Καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ακόμη και θάνατος είναι δυνατόν να συμβούν σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, διαβήτη, ψηλή πίεση, νεφροπάθειες ή πνευμονοπάθειες.

– Ανάκτηση της συνείδησης, κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας με τον ασθενή να αντιλαμβάνεται τι γίνεται, συνήθως σε περιπτώσεις που οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται επειγόντως.

Έχετε υπόψη σας ότι, αν πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποια επέμβαση που προϋποθέτει αναισθησία, επιβάλλεται να πληροφορήσετε τον αναισθησιολόγο για το ιστορικό σας και τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερώσετε για συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η χρήση απαγορευμένων ουσιών.