Όταν φταίει η καφεΐνη

Είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε έλλειψη ύπνου ή υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Η κατανάλωση καφεΐνης (συχνά και από πηγές που δεν υποψιάζεσαι) σε συνδυασμό με την κούραση, μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο στα χέρια. Μια από τις ερωτήσεις που κάνουν οι γιατροί στους ασθενείς που διαμαρτύρονται για τρέμουλο στα χέρια είναι ποια φάρμακα λαμβάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα -μεταξύ αυτών και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πονοκέφαλο- ενδέχεται να περιέχουν καφεΐνη.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων π.χ. κάποια βρογχοδιασταλτικά ή κάποια ανοσοκαταλστατικά, όπως οι κυκλοσπορίνες (που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις) ενδέχεται να προκαλέσουν τρέμουλο. Στην περίπτωση που λαμβάνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα ρωτήστε το γιατρό, ο οποίος ίσως χρειαστεί να ρυθμίσει τη δοσολογία ή να αλλάξει το φάρμακο.

Άλλες αιτίες

Η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη ασβεστίου ή βιταμίνης Β, το στρες και η κούραση, μυοσκελετικές παθήσεις, βλάβες κεντρικού νευρικού συστήματος είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για το τρέμουλο.

Τι να προσέξετε:    

Το τρέμουλο μπορεί να είναι και σύμπτωμα κάποιας νευρολογικής διαταραχής όπως η νόσος του Πάρκινσον ή να οφείλεται σε διαταραχές του θυρεοειδούς. Στην πρώτη περίπτωση συνήθως χορηγούνται φάρμακα που περιέχουν λεβοντόπα, τα οποία απελευθερώνουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο (το πάρκινσον προκαλείται από μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης), ενώ στη δεύτερη χορηγούνται φάρμακα για το θυρεοειδή. Αν το τρέμουλο συνεχίζεται ακόμη και αν δεν έχετε πιει πολλούς καφέδες ή εμφανίζεται και όταν ξεκουράζεστε, αν έχετε τρέμουλο και στα πόδια ή αντιμετωπίζετε δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων, επικοινώνησε με γιατρό.

πηγή:pathfinder.gr