Παχυσαρκια

Ανατομία της μύτης και στόματος

Μολύνσεις της μύτης

Δυσπλασία του ρινικού διαφράγματος

Αμυγδαλές, κρεατάκια που πρέπει να αφαιρεθούν

Κρυολογήματα

Αποφρακτική ρινίτιδα 

Το κάπνισμα, το αλκοόλ,  αλλά και η κληρονομικότητα ειναι σημαντικοι παραγοντες του ροχαλητου.

1. Να φορατε καλτσες.

Οταν φοράτε σφικτές κάλτσες ειναι ενας αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσετε το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι “καλτσες των κιρσων” μπορούν σύμφωνα με  ερευνες να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση του ροχαλητού.

Το ροχαλητό παραγεται απο τις ταλαντωσεις των ιστων   με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τη ροή του αέρα προς τους πνεύμονες.Πρόκειται για την  υπνική άπνοια και συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό και επανειλημμένες διακοπές στην αναπνοή για μερικα δευτερολεπτα και λεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη. Στην  περίπτωση της  απνοιας μπορεί να ξυπνάτε κουρασμένοι και να νοιώθετε ότι δεν έχετε χορτάσει ύπνο παρόλο που κοιμηθήκατε αρκετά.

Έρευνα έδειξε ότι η χρήση καλτσών μειώνει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας στο ένα τρίτο.  Η κάλτσες αυτές  προλαμβάνουν τη συσσώρευση των υγρών στο σώμα που σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών έχει ως αποτέλεσμα, όταν ξαπλώνουμε, να ρέουν προς το κεφάλι και να συγκεντρώνονται γύρω από το λάρυγγα συμπιέζοντας τους ιστούς της περιοχής και δυσχεραίνοντας την αναπνοή. Οι κάλτσες από την άλλη συμπιέζουν τις φλέβες και τους μύες αναγκάζοντας τα υγρά να κυκλοφορήσουν σε ολόκληρο το σώμα και να μην λιμνάζουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

2. Αλλάξτε κλίμα

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλείται ή να επιδεινώνεται και από τις συνθήκες που επικρατούν στο δωμάτιο σας. Για να το αποφυγεται…
Να  κοιμάστε με το παράθυρο μισάνοιχτο έτσι ώστε η υγρασία στο δωμάτιο να κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα της εξωτερικής ατμόσφαιρας.
Να διατηρήτε  την θερμοκρασία στο δωμάτιο σε φυσιολογικά επίπεδα. Προσπαθήστε να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη, αλλά ούτε και ξηρή ατμόσφαιρα.
Να χρησιμοποιήτε υγραντήρα στον οποίο μπορείτε να βάλετε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Έτσι θα διευκολύνετε την αναπνοή σας.
 Να κοιμάστε πλάγια και όχι ανάσκελα γιατί η στάση αυτή επιδεινώνει το ροχαλητό.

3. Διατροφη και κακες συνηθειες

Η πλειοψηφία των παχύσαρκων ροχαλίζει. Αν χάσετε τα περιττά κιλά και προσέχετε τη διατροφή σας αυξάνετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε επιτυχώς το πρόβλημα του ροχαλητού. Αποφύγετε ακόμη το φαγητό τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Αν το γεύμα σας είναι βαρετο, ο οργανισμός σας έχει ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα να αναπνέετε πιο βαθιά με τις γνωστές παρενέργειες ( ροχαλητό). Αποφύγετε το αλκοόλ και τα πικάντικά γεύματα λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Αν καπνίζετε μειώστε το ή κόψτε το γιατί προκαλούνται φλεγμονές στους αεραγωγούς. Ακόμη, κάντε γυμναστική γιατί η τόνωση των μυϊκών ομάδων του αναπνευστικού συστήματος βελτιώνει τη λειτουργία του.

4. Ανοίξτε τα ρουθούνια σας

Οτιδήποτε δυσκολεύει την αναπνοή μπορεί να προκαλέσει το ροχαλητό, έστω και προσωρινά. Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι κρυολόγημα και αλλεργίες.. Ένας τρόπος να κρατήσετε τη ρινική οδό ανοιχτή είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες  που θα βρειτε στα φαρμακεια. Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αλατόνερο ή φυσιολογικό ορό για να καθαρίσετε τη μύτη σας. Ακόμη στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικά προϊόντα με θαλασσινό νερό που μπορούν να σας βοηθήσουν. Χρησιμοποιείτε με μέτρο τα αποσυμφορητικά.

5. Φτιάξτε ένα ζεστό ροφημα..

Φτιάξτε ροφηματα από βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης του ροχαλητού. Το μελισσόχορτο, για παράδειγμα, θεωρείται ότι μειώνει την ένταση του ροχαλητού και μπορεί να σας βοηθήσει.

6. Αλλάξτε μαξιλάρι

Επιλέγετε μαξιλάρια, ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στο επίπεδο σώματος και κεφαλιού γιατί τότε η αναπνοή γίνεται πιο δύσκολη. Μια ακόμη λύση είναι να σηκώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού μερικά  εκατοστά τοποθετώντας τακάκια στα πόδια του.

7. Όταν η λύση είναι η επέμβαση

Συνήθως με επέμβαση μπορεί να αντιμετωπιστεί το ροχαλητό όταν οφείλεται σε στραβό  διάφραγμα, πολύποδες ή υπερτροφία της σταφυλής (σε αυτήν την  περίπτωση είναι πιθανό να έχετε και δυσκολία στην κατάποση, ενώ, αν παρατηρήσετε στον καθρέφτη τη σταφυλή, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είναι διογκωμένη). Το διάφραγμα και οι πολύποδες μπορεί επίσης να ευθύνονται για το ροχαλητό, καθώς εμποδίζουν την αναπνοή από τη μύτη. Συζητήσετε με το γιατρό το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε κάποια επέμβαση που θα αποκαταστήσει το πρόβλημα και ενημερωθείτε για τη διαδικασία, αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.