Η γυμναστική το ξέρουμε όλες μας ότι θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Δεν χρειάζεται να διαθέτεις πολύ χρόνο στα διάφορα γυμναστήρια για να πεις ότι γυμνάζεσαι μιας και οτιδήποτε περιέχει κίνηση είναι γυμναστική. Ειδικά εάν είσαι αρχάρια υπάρχουν κάποιες φυσικές δραστηριότητες τις οποίες εάν τις χρησιμοποιήσεις έξυπνα και τις εκμεταλλευτείς σωστά όπως το περπάτημα για παράδειγμα μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου πρόγραμμα γυμναστικής ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η γυμναστική για αρχάριες είναι κάτι που θέλουμε να ξέρουμε πάνω κάτω όλες μας πως γίνεται έτσι ώστε είτε να την εφαρμόσουμε σε εμάς τις ίδιες, είτε αν την προτείνουμε σε κάποια φίλη μας η οποία θέλει να βάλει την γυμναστική στη ζωή της. Η γυμναστική για αρχάριες δεν είναι απαραίτητο να την εφαρμόζουν μόνο κοπέλες οι οποίες δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στην ζωή τους ή έχουν γυμναστεί λίγο κατά διαστήματα αλλά η γυμναστική για αρχάριες αποτελεί και μια πρώτης τάξεως γυμναστική και για γυναίκες οι οποίες γυμνάζονται εντατικά και θέλουν κάποιες μέρες την εβδομάδα να ξεκουράζουν το σώμα τους από την έντονη γυμναστική.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για την γυμναστική για αρχάριες αναλύοντας σου τα είδη γυμναστικής που είναι κατάλληλα για γυμναστική για αρχάριες αλλά και θα σου προτείνουμε απλούς τρόπους για να γυμνάζεσαι πιο εύκολα στο σπίτι σου.

Τι είναι η γυμναστική για αρχάριες

Η γυμναστική για αρχάριες είναι το πρόγραμμα γυμναστικής που πρέπει να κάνουμε για ένα διάστημα έτσι ώστε ο οργανισμός μας να μπει σταδιακά από την κατάσταση αδράνειας που τον είχαμε συνηθίσει να ζει σε κατάσταση εγρήγορσης. Η γυμναστική για αρχάριες είναι απαραίτητο να γίνεται από όλες τις γυναίκες οι οποίες θέλουν να αρχίσουν να γυμνάζονται γιατί με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν να προστατεύσουν τις αρθρώσεις, τους μύες τους αλλά και όλο το μυοσκελετικό τους σύστημα.

Επιπροσθέτως ακολουθώντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής για αρχάριες μειώνουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να παρατήσουμε την γυμναστική λόγω πρόωρης κόπωσης κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε γυναίκες οι οποίες θέλουν κατευθείαν να μπουν σε δύσκολα και προχωρημένα προγράμματα γυμναστικής.

Η γυμναστική για αρχάριες θα ξυπνήσει τις αρθρώσεις σου, τους μύες σου και ολόκληρο το κυκλοφοριακό σου σύστημα ενώ σταδιακά θα σε κάνει να αποκτήσεις αντοχή, ελαστικότερες αρθρώσεις, ευλυγισία και δυνατό κορμό τα οποία είναι απαραίτητα για να προχωρήσεις σε πιο δύσκολα προγράμματα γυμναστικής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σου πούμε ότι η γυμναστική για αρχάριες αντίθετα με ότι ακούς και έχει επικρατήσει να πιστεύουμε εάν γίνει σωστά θα σου επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στο σώμα σου και τα αποτελέσματα αυτά θα είναι πιο μόνιμα από ότι εάν έκανες έντονη και επίπονη γυμναστική για ένα συγκεκριμένο διάστημα και έπειτα τα παρατούσες. Είναι καλύτερο λοιπόν να γυμνάζεσαι με απλά είδη γυμναστικής καθημερινά.

Γυμναστική για αρχάριες. Ποια είδη υπάρχουν

Υπάρχουν κάποια είδη γυμναστικής τα οποία είναι κατάλληλα για γυναίκες οι οποίες δεν έχουν γυμναστεί ποτέ και θέλουν να αρχίσουν να βάζουν την γυμναστική στην ζωή τους.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σου πούμε ότι θα πρέπει πάντα να κάνεις προθέρμανση πριν από κάθε είδους γυμναστική έτσι ώστε να προετοιμάσεις το σώμα σου, για να μην τραυματιστείς αλλά και για να ενεργοποιήσεις τόσο το κέντρο του σώματος σου όσο και ολόκληρο τον κορμό σου.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα είδη που είναι κατάλληλα για να κάνεις γυμναστική για αρχάριες

Γρήγορο περπάτημα με διατάσεις

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι η καλύτερη γυμναστική είναι το γρήγορα περπάτημα σε συνδυασμό με έντονες διατάσεις. Το έντονο και με γρήγορο ρυθμό περπάτημα θα βάλει τον οργανισμό σου σε διαδικασία κίνησης δηλαδή θα ξυπνήσει το σώμα σου. Το γρήγορο περπάτημα είναι ιδανικό για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως κιλών και για να πετύχεις απώλεια βάρους αλλά και να αυξήσεις την αντοχή σου θα πρέπει να περπατάς τόσο γρήγορα ώστε το περπάτημα σου να είναι ένα βήμα πριν αρχίσεις να τρέχεις. Φρόντισε να περπατάς γρήγορα για μισή ώρα τουλάχιστον κάθε μέρα και ανα εβδομάδα αύξησε την ώρα που περπατάς ανά τέταρτο στόχος είναι να περπατάς μία ώρα και να διανύεις 5 χιλιόμετρα περίπου. Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα.

Μετά το τέλος του παραπατήματος σου κάνε διατάσεις οι οποίες θα ανοίξουν τις αρθρώσεις σου, θα ξεκουράσουν το σώμα σου ενώ παράλληλα θα σου χαρίσουν ευεξία και ευλυγισία. Ξεκίνα από τον κορμό και κατέβα προς τα κάτω τεντώνοντας και κάνοντας πλήρη διάταση σε κάθε μυϊκή σου ομάδα ξεχωριστά.

Χαλαρό jogging και ασκήσεις με το σώμα σου

Εάν τώρα είσαι μια γυναίκα που έχεις κατά διαστήματα μια κάποια επαφή με γυμναστική μπορείς να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι κάνοντας χαλαρό jogging. Επέλεξε ένα δρόμο ή μια διαδρομή σε ευθεία και όχι με έντονη κλήση ή ανηφόρες και ξεκίνα να τρέχεις ήρεμα και με σταθερό ρυθμό. Προσπάθησε να τρέχεις για 20 λεπτά και σταδιακά κάθε εβδομάδα αύξησε την ένταση αλλά και τον χρόνο. Μετά το τέλος του χαλαρού jogging θα πρέπει να γυμνάσεις την κάθε μυϊκή σου ομάδα ξεχωριστά χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος σου και κάνοντας 20 επαναλήψεις από κάθε πλευρά. Κοιλιακοί, άρσης ποδιών, άρσης χεριών αλλά και βαθιά καθίσματα είναι μερικές μόνο από τις ασκήσεις που μπορείς να κάνεις μόνη σου και να δεις απίστευτα αποτελέσματα.

Γυμναστική για αρχάριες με την μέθοδο Pilates

Ίσως μια από τις καταλληλότερες μεθόδους εκγύμνασης για αρχάριες και όχι μόνο είναι η μέθοδος Pilates. Την συγκεκριμένη γυμναστική μπορούμε να την κάνουμε σε κάποιο γυμναστήριο που παρέχει μαθήματα Pilates αλλά μπορούμε να την κάνουμε και μόνες μας στο σπίτι. Στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα θα βρεις αντίστοιχο άρθρο με τίτλο «γυμναστική με μπάλα» στο οποίο περιέχονται συμβουλές αλλά και ασκήσεις τις οποίες μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου είτε με την βοήθεια της μπάλας είτε και χωρίς αυτή αφού η φιλοσοφία της μεθόδου είναι ίδια είτε χρησιμοποιείται η μπάλα είτε όχι.

Γιόγκα η καλύτερη γυμναστική για αρχάριες

Εάν αναζητάς την γυμναστική εκείνη η οποία θα μεταμορφώσει το σώμα σου αλλά και θα αλλάξει την ψυχολογία σου και θα ισορροπήσει την εσωτερική με την εξωτερική σου ευεξία τότε η γιόγκα είναι η κατάλληλη γυμναστική. Είτε είσαι αρχάρια είτε όχι, οι ασκήσεις γιόγκα θα σε γυμνάσουν και θα σου χαρίσουν πειθαρχία, ηρεμία αλλά και ένα υπέροχο κορμί. Ξεκινώντας από τα βασικό επίπεδο μπορείς να εξελιχθείς ανάλογα με τον ρυθμό σου και να φτάσεις στο επίπεδο που εσύ επιθυμείς.

Γυμναστική για αρχάριες – Βίντεο