Κοινωνική κατασκευή και εφεύρεση η οποία κινητοποιεί κάποιες εσωτερικές δυνάμεις που ο κάθε άνθρωπος θέλει να ικανοποιήσει, είναι η καμπάνια εκπτώσεων στις αγορές σε Ευρώπη και Αμερική,  γνωστή ως «Black Friday»,  δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κλινικός Ψυχολόγος, Ανδρέας Ασημένος.

«Είναι μία εφεύρεση η οποία στοχεύει στις καταναλωτικές επιθυμίες και ανάγκες του ανθρώπου, κινητοποιεί κάποιες εσωτερικές δυνάμεις που ο κάθε άνθρωπος θέλει να τις ικανοποιήσει δεν πρέπει να παραγνωρίζεται όμως και το πώς η κοινωνία διαμόρφωσε αυτές τις επιθυμίες και ανάγκες στον άνθρωπο στο βαθμό που πλέον το άτομο γίνεται έρμαιο αυτών των ‘αναγκών’», είπε ο κ. Ασημένος.

Πρόσθεσε ότι «κάτω από αυτή την έννοια είναι μια κοινωνική κατασκευή ο θεσμός αυτός ο οποίος στοχεύει ακριβώς στην αύξηση της καταναλωτικής μανίας του ανθρώπου».

Όπως είπε ο Κλινικός Ψυχολόγος, οι επιχειρήσεις, «δημιουργούν μια φαντασιωτική εικόνα στο μυαλό του ανθρώπου όσον αφορά το τί είναι ευκαιρία και ποιες είναι οι ευκαιρίες, για να αποκτήσει κάποια υλικά σε καλύτερες τιμές».

Ανέφερε ότι «τελικά αυτός ο θεσμός εξυπηρετεί πάντα τους καταστηματάρχες και τους εμπόρους ενώ το θύμα είναι πάντοτε ο άνθρωπος διότι ακριβώς ενώ ένας άνθρωπος έχει επαρκή υλικά αγαθά σπεύδει για αγορά προϊόντων μήπως και χάσει την ευκαιρία και την αρπάξει κάποιες άλλος».

«Επικρατεί η αντίληψη να μην αγοράσει ο άλλος κάτι καλύτερο από εμένα και μάλιστα σε καλύτερη τιμή, μια πραγματικότητα,  που αντικατοπτρίζει τα πρότυπα συμπεριφοράς στη δεδομένη κοινωνία», είπε ο κ. Ασημένος.

Ανέφερε ότι η «Black Friday» ήρθε από το εξωτερικό σημειώνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση, «βλέπουμε ότι καταπίνουμε αμάσητα οτιδήποτε μας δίδεται από τα έξω».

Καταλήγοντας, ο Κλινικός Ψυχολόγος, Ανδρέας Ασημένος, είπε ότι «είμαστε, σε μεγάλο βαθμό, ένας λαός ο οποίος δεν έχει τα δικά του πρότυπα σκέψης, τη δική του κουλτούρα, τη δική του κρίση πάνω στα διάφορα φαινόμενα και απλώς ακολουθούμε για να νιώθουμε ότι είμαστε κι εμείς μέρος της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης».

Στις αρχές της δεκαετίας του `60 στα καταστήματα λιανικής πώλησης γράφονταν με κόκκινο οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένο τζίρο και έτσι ονομάστηκε «Black Friday».

Παράλληλα, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄60 από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς.

Κατά τον 19ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, όταν το 1869 επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ωστόσο,  οι λιανοπωλητές έδωσαν στον όρο έναν θετικό χαρακτήρα και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε τη Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι έμποροι λιανικών πωλήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ