Επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα του Smile Design και θέλω να δώσω κάποια tips και σκέψεις από τα περιστατικά που βλέπω καθημερινά.

Το Smile design έχει να κάνει με τη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου μέσω της βελτίωσης της εμφάνισης των δοντιών. Προφανώς και δεν είναι Smile Design το να βάλω όψεις πορσελάνης σε κάποια δόντια που φαίνονται, κυρίως στα έξι πάνω πρόσθια, κάτι που γίνεται με μεγάλη συχνότητα. Αυτό όχι μόνο διαταράσσει την συμμετρία των δοντιών αλλά καταστρέφει και την αισθητική αρμονία του προσώπου. Και προσέξτε, δεν υποστηρίζω ότι το να βάλεις τέσσερις ή έξι όψεις είναι… απαγορευμένο, αλλά πρέπει αυτό να προκύπτει από μια προσεκτική μελέτη της σχέσης των δοντιών και του προσώπου και σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο κανόνας.

Οι όψεις δεν είναι απλά κομμάτια πορσελάνης που τοποθετούνται επάνω στα δόντια. Εγώ προσωπικά τις χαρακτηρίζω σαν κόσμημα. Πρέπει να είναι λεπτές, να έχουν την σωστή ανατομικότητα και όταν είναι τοποθετημένες στα δόντια πρέπει να αναδεικνύουν το φυσικό σχήμα, μέγεθος, χρώμα και επιφανειακή υφή των δοντιών και όχι να κάνουν τα δόντια να φαίνονται σαν τούβλα στην σειρά. Και δυστυχώς είναι λίγοι οι κεραμιστές (οδοντοτεχνίτες) που μπορούν να αντιληφθούν αυτή την διάσταση που πρέπει να έχουν οι όψεις (veneers) στο στόμα. Εδώ θα επιμείνω λίγο ακόμα στην αρμονία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του χαμόγελου και του προσώπου. Δεν είναι δυνατό πχ. σε ένα άτομο με τριγωνικό πρόσωπο να βάζουμε όψεις και να κάνουμε τα δόντια του τετράγωνα! Αυτό πέρα από το γεγονός ότι είναι λανθασμένο από αισθητικής άποψης σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην λειτουργία αλλά και στην βιολογία της στοματικής κοιλότητας.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω το εξής: Ασφαλώς μετρά και η γνώμη και το γούστο του πελάτη στον σχεδιασμό ενός χαμόγελου και πάντα τονίζω στις ομιλίες μου ότι πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στο να ακούμε προσεκτικά τι θέλει ο πελάτης. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει εμάς τους οδοντίατρους σε καμία περίπτωση από την ευθύνη της σωστής ενημέρωσης αλλά και στο να κατευθύνουμε τον πελάτη προς την σωστή, κατά την γνώμη μας κατεύθυνση και αφού το κάνουμε αυτό, τότε να αφήσουμε τον ίδιο να αποφασίσει.

Εν κατακλείδι, όταν σχεδιάζουμε ένα χαμόγελο δεν κάνουμε μόνο κάποια δόντια να φαίνονται πιο όμορφα, πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας πιο ευτυχισμένο με τη νέα του εμφάνιση!

Του Δρ. Ανδρέα Άσπρου, Αισθητικού οδοντίατρου https://www.facebook.com/SmileDesignCyprus/ https://www.instagram.com/aspros.smiledesign/