Το Σύστημα Πληροφορικής, για το οποίο υπεγράφη σύμβαση πριν από οκτώ μήνες και το οποίο -αν και είναι ένας μεγάλος όγκος εργασίας- αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί πριν το τέλος του χρόνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου. Και πρόσθεσε :

Ο βασικός σχεδιασμός του συστήματος έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες…Προς το τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το σύστημα πληροφορικής», είπε ο κ. Αντωνίου.

Επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η πλήρης εφαρμογή του συστήματος θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2020, λέγοντας ότι όσο περνά από το χέρι τους το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί σύμφωνα με την ημερομηνία που προβλέπεται από το νόμο.

Η κατάσταση άρχισε να σοβαρεύει και επιβάλλεται όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς  να συζητήσουμε πολιτισμένα, νηφάλια, κόσμια,  δημοκατικά, διάφανα, επίπονα και επίμονα, για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατό πιο σωστούς Κανονισμούς που θα διέπουν την εφαρμογή του συμφωνηθέντος ΓΕΣΥ.

Ο  νομικώς και ηθικώς κατοχυρωμένος ρόλος του ΠΙΣ  είναι και πρέπει να είναι σοβαρός, μελετημένος, τεκμηριωμένος, σωστός αποδοτικός, σταθερός, εποικοδομητικός,  αποτελεσματικός, καθοδηγητικός και πάει λέγοντας και γράφοντας

Σε καμία περίπτωση δεν είναι η περίοδος της σύγκρουσης ,της αντιπαράθεσης, των αντεγκλήσεων και των παρεξηγήσεων.

Συνεχίζουμε τη πορεία που χαράξαμε μέχρι σήμερα και ως νέα ηγεσία του  ΠΙΣ για την ερχόμενη τριετία, μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Μπορούμε και πρέπει να γράψουμε ιστορία και  με χρυσά έντονα γράμματα ότι επί δικής μας ηγεσίας εφαρμόστηκε επιτέλους το ΓΕΣΥ. Το ΓΕΣΥ που επί δεκαετίες όλοι  οι κυβερνώντες και διοικούντες υπόσχονταν στους ταλαίπωρους πάσχοντες και στον βαθμό στο τους αναλογεί συνένοχους πολίτες.

Πρέπει να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε και κλειδώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες της άσκησης της ιατρικής εκ μέρους των ιατρών, των νοσηλευτών και φυσικά όλων των άλλων  εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Και αυτό γιατί αν δεν  κατοχυρωθεί η βασικότατη αυτή προϋπόθεση, δε θα επιτύχουμε να προφέρουμε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες , με υπαρκτό τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης  του πιο μεγαλεπήβολου, του πιο ανθρωπιστικού, του πιο κοινωνικού, του πιο αλτρουιστικού, του πιο πολυέξοδου σχεδίου, που θα τολμήσει η νεαρή μας Δημοκρατία να εφαρμόσει.

Η αποτυχία του ΓΕΣΥ θα είναι καταστροφική, με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και θα φτάσουμε στη τραγική κατάσταση να νοσταλγούμε τη σημερινή  θνησιγενή κατάσταση του τομέα της υγείας.

Δρ Βάσος Θ. Οικονόμου

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου  “ΓΑΛΗΝΟΣ”

Mέλος Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος

Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου