Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στην Κύπρο η υπέρταση, γνωστής και ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης Φίλιππο Στυλιανού, το 25% του κυπριακού πληθυσμού υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης ο κ. Στυλιανού μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σηματοδοτώντας την έναρξη εκστρατείας διαφώτισης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης η οποία και θέτει το ερώτημα «Εσύ ξέρεις την πίεση σου;»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, από τις 16:00 έως τις 19:00, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης αναλαμβάνει εκστρατεία διαφώτισης του κοινού σε εμπορικά κέντρα σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται από καρδιολόγους για τις επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία η υψηλή αρτηριακή πίεση και θα υποβάλλονται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι η υπέρταση χαρακτηρίζεται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς όπως εξήγησε δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλεί ενοχλήματα.

«Στην Κύπρο πρόσθεσε, τα στοιχεία καταδεικνύουν, ότι η νόσος προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού το 25% του κυπριακού πληθυσμού υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση και από αυτούς σημείωσε, ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζει την πίεση του», σημειώνεται.

Παγκόσμια ανέφερε, μόνο το 15 – 20% των υπερτασικών ρυθμίζει την πίεση του, προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την εκστρατεία διαφώτισης, σε  χαιρετισμό που ανέγνωσε η Ιατρικός Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Μυρτώ Αζίνα, ανέφερε ότι το Υπουργείο «έχοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα αστικά και αγροτικά κέντρα υγείας, όπου γίνεται η αναγνώριση των υπερτασικών ατόμων, η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και η παροχή οδηγιών για αντιμετώπιση της υπέρτασης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία καταδεικνύουν ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση. Ο αριθμός αυτός επεσήμανε, αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025.

«Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε χαιρετισμό που ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Κώστας Μαυρίδης, τόνισε ότι ο Δήμος Λευκωσίας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στηρίζει την Εκστρατεία Διαφώτισης, γιατί νοιάζεται για τους δημότες του, όπως και ευρύτερα για όλους τους ανθρώπους», αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of