Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται σε ιό και όταν κάνει την εμφάνισή του μία φορά, ακόμη και αν αντιμετωπιστεί πρόσκαιρα, δεν «εκριζώνεται» ποτέ τελείως από τον οργανισμό.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκ νέου εκδήλωσή του όπως το στρες, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και γενικότερα η πτώση της άμυνας του οργανισμού.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Όταν εκδηλωθεί, προκειμένου να τον αντιμετωπίσετε γρήγορα, καλό είναι να αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη.

Πρόκειται για ένα αμινοξύ, που επί της ουσίας παρέχει την «τροφή» για την επιβίωση του έρπητα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη είναι:

καφές

σοκολάτα

ξηροί καρποί

βρώμη

σταφίδες

ψωμί ολικής αλέσεως

καστανό ρύζι

καρύδα

φακές

Παράλληλα, φροντίστε να αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, αλλά και αναψυκτικά.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ

Καλό είναι, όταν ο έρπης κάνει την εμφάνισή του, να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε λυσίνη. Η λυσίνη βοηθά στην καταπολέμηση του έρπητα και συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσής του.

Τέτοιες τροφές είναι το τυρί, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα, οι πατάτες, το βοδινό κρέας, η μαγιά μπύρας, το γιαούρτι, τα λάχανα, το αβοκάντο, η παπάγια, το μάνγκο, τα μήλα, τα σύκα και τα παντζάρια.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟ ΕΡΠΗΤΑ

Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, για την αντιμετώπισή του απαιτείται αντιική θεραπεία.

Με την κατάλληλη αντιμετώπιση περιορίζονται οι πιθανότητες εκ νέου εκδήλωσης όμως, εάν ο έρπης εμφανιστεί ξανά, τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια.