Όσοι ακολουθούν κετογονική δίαιτα γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τροφές που επιλέγουν, καθώς ακόμη και η κατανάλωση μιας μπανάνας, μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθειά τους λόγω των υδατανθράκων που περιέχει.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν κετογονική δίαιτα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε λιγότερο από 30 γραμμάρια την ημέρα.

Ο υπολογισμός των υδατανθράκων είναι σημαντικός για την επίτευξη της κέτωσης, δηλαδή της χρήσης λίπους αντί υδατανθράκων από τον οργανισμό για ενέργεια.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα ή το γιαούρτι, περιέχουν έως και 24 γραμμάρια υδατανθράκων και μπορούν να σαμποτάρουν το αποτέλεσμα της κετογονικής δίαιτας.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για τα παρακάτω τρία γαλακτοκομικά προϊόντα:

Γάλα: Το γάλα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών, αλλά 1 φλιτζάνι γάλακτος με 2% λιπαρά περιέχει 13 γραμμάρια υδατανθράκων. Δεδομένου ότι είναι πιθανό να καταναλώσετε και άλλες τροφές με υδατάνθρακες μέσα στην ημέρα, όπως λαχανικά ή ξηρούς καρπούς, ένα ποτήρι γάλα μπορεί να εκτοξεύσει την ποσότητα των συνιστώμενων ημερήσιων υδατανθράκων.

Τυρί cottage: Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό πολλοί το προτιμούν στην κετογονική δίαιτα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ένα μικρό φλιτζάνι δίνει 8 γραμμάρια υδατανθράκων, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το τρώτε μόνο του ως σνακ και να αποφεύγετε να το χρησιμοποιείτε σε δημοφιλείς συνδυασμούς, π.χ. με αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.

Γιαούρτι: Τι καλύτερο σνακ από ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς. Να θυμάστε ωστόσο, ότι τα 150 γραμμάρια γιαουρτιού έχουν 12 γραμμάρια υδατανθράκων. Αν επιλέξετε γιαούρτι με γεύση, ο αριθμός υδατανθράκων διπλασιάζεται. Το καλύτερο για σας που κάνετε κετογονική δίαιτα είναι το κλασικό ελληνικό γιαούρτι που έχει πέντε γραμμάρια υδατανθράκων ανά 200 γραμμάρια.

Πηγή: menshealth.com

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of