Σύνολο ασκήσεων που θα βελτίωνε τις κινήσεις του ασκούμενου που είναι απαραίτητες στην καθημερινή του δραστηριότητα με ταυτόχρονη συμμετοχή πολλών μυϊκών ομάδων, θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο και αποτελεσματικότερο.

Αυτό το σύνολο ασκήσεων ονομάζεται λειτουργική προπόνηση ή αλλιώς functional training. Η αρχή της λειτουργικής προπόνησης βασίζεται στην εκγύμναση των συγκεκριμένων κινήσεων που χρησιμοποιούμε συχνότερα. Σ’ ένα πρόγραμμα functional training ενεργοποιούμε τις μυϊκές ομάδες που καταπονούνται κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας.

Είναι βέβαια σαφές ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης μας προσφέρει πλεονεκτήματα. Με τη λειτουργική προπόνηση όμως μπορούμε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα όπως το περπάτημα, το κάθισμα, το τρέξιμο, την ανύψωση αντικειμένων, το ανέβασμα σκαλοπατιών και άλλων μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.

Τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματα της λειτουργικής προπόνησης είναι πολλαπλά. Βελτιώνει τη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας λόγω της ευκινησίας, της ταχύτητας, της δύναμης και της βελτίωσης των αντανακλαστικών που προσφέρει.

Βοηθά στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αερόβια μορφή.

Functional προπόνηση εφαρμόζουμε με τη βοήθεια αλτήρων, fit ball, medicine balls, λάστιχων, δίσκων ισορροπίας, TRX και BOSU τα οποία, το καθένα ξεχωριστά και με τις οδηγίες ενός trainer είναι τόσο εύχρηστα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι, ενώ απευθύνεται σε κάθε είδος ασκούμενου, από αρχάριους μέχρι αθλητές προχωρημένου επιπέδου.