Προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας και μια καλή σύσταση σώματος. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η άσκηση προφυλάσσει από την ανάπτυξη καρκίνου στο έντερο το μαστό, στο ενδομήτριο, την ανάπτυξη οστεοπόρωσης και ταυτόχρονα απαλλάσσει από τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Είναι δεδομένο ότι από την άσκηση επωφελούνται όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, ασθενών ή υγιών. Ισχύει πάντα ο κανόνας όσο περισσότερη άσκηση τόσο περισσότερη υγεία. Βέβαια κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, έτσι και η άσκηση πρέπει να περιορίζεται, χωρίς όμως να αποκλείεται, όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας.
Το τραγικό είναι ότι πολλές παθολογικές καταστάσεις που απειλούν την υγεία κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν γίνονται αντιληπτές πριν να συμβεί κάτι κακό. Δυστυχώς έχουν αναφερθεί και περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε υγιείς όπως αυτοί νόμιζαν αθλητές.

Παγκοσμίως υπήρξε ένας προβληματισμός για το αν θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής έλεγχος όσων αποφασίζουν να γυμναστούν, για να αποφευχθούν τέτοια μοιραία συμβάματα. Το κόστος όμως για όλες αυτές τις εξετάσεις αποδείχθηκε δυσβάστακτο για οποιοδήποτε σύστημα υγείας, μιας και μιλάμε για δισεκατομμύρια ανθρώπων που γυμνάζονται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Έτσι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατέληξε στη λήψη ενός καλού ιστορικού και τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από τους ασκούμενους.

Παρακάτω παραθέτω το ερωτηματολόγιο που έχει συντάξει η Αμερικάνικη Καρδιολογική εταιρεία σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλιτιατρικής.

Συμπλήρωσε και στείλε το ερωτηματολόγιο. Θα σου απαντήσω αν μπορείς να γυμνάζεσαι με ασφάλεια και θα σου δοθούν χρήσιμες συμβουλές!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ σημείωσε ότι αληθεύει για σένα
Είχες ποτέ
Έμφραγμα
Καρδιοχειρουργική επέβαση
Καρδιακό καθετηριασμό
Στεφανιαία αγγειοπλαστική (μπαλονάκι)
Βηματοδότη
Αρρυθμίες
Βαλβιδοπάθεια
Καρδιακή ανεπάρκεια
Καρδιακή μεταμόσχευση
Εκ γενετής καρδιακές ανωμαλίες
είχες ποτέ συμπτώματα
Πόνου στο στήθος κατά την άσκηση
Δύσπνοια
Ζάλη ή λιποθυμία
Παίρνεις φάρμακα για την καρδιά
Έχεις κάποιο πρόβλημα από τα παρακάτω
Διαβήτη
άσθμα ή άλλη πνευμονική νόσο
Παθαίνεις κράμπες ή αισθάνεσαι κάψιμο χαμηλά στ πόδια, όταν περπατάς μικρές αποστάσεις
έχεις μυοσκελετικά προβλήματα που περιορίζουν την φυσική δραστηριότητα
Ανησυχείς για την ασφάλεια της άσκησης
Παίρνεις φάρμακα για οποιοδήποτε λόγο
Είσαι έγκυος
Παράγοντες κινδύνου για την καρδιά και τα αγγεία
Είσαι πάνω από 45 ετών άντρας
Είσαι πάνω απο55 ετών γυναίκα, έχεις κάνει υστερεκτομή ή είσαι σε εμμηνόπαυση
Καπνίζεις ή σταμάτησες το κάπνισμα πριν 6 μήνεςτο περισσότερο
Η πίεσή σου είναι>140/90
Δεν γνωρίζεις τη πίεσή σου
Παίρνεις φάρμακα για την πίεση
Η χοληστερίνη σου είναι >200
Δεν γνωρίζεις την χοληστερίνη σου
Έχεις πατέρα ή αδερφό που έπαθε έμφραγμα ή έκανε εγχείρηση καρδιάς σε ηλικία μικρότερη 55 ετών, η μητέρα-αδερφή σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών με το ίδιο πρόβλημα
Είσαι σωματικά αδρανής ( άσκηση λιγότερη από 30 λεπτά σε λιγότερες από τρείς ημέρες την εβδομάδα)
Είσαι πάνω από 10 κιλά υπέρβαρος ( εάν είσαι άντρας 1.70 πρέπει να είσαι 70 κιλά. Αν είσαι γυναίκα 1.70 πρέπει να είσαι 60 κιλά

Κανένα από τα παραπάνω