Η επιτυχημένη εμφυτευματολόγος, μοιράζεται μαζί μας tips για ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο!

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική; Τι κάνει τη δουλειά σας ενδιαφέρουσα;

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, οι γονείς μου, μου έλεγαν πως είχα μαγικά χέρια. Μεγάλωσα μ’ αυτό και στην Α’ Γυμνασίου ανακάλυψα πως μου άρεσε να προσφέρω και να απολαμβάνω το συναίσθημα της προσφοράς. Έτσι από το Γυμνάσιο ακόμη, αποφάσισα ότι ήθελα να ακολουθήσω την οδοντιατρική. Αργότερα αυτό ωρίμασε στο μυαλό μου και μ’ έκανε να το ερωτευτώ. Χαίρομαι που ακόμη είμαι ερωτευμένη με την εργασία μου, εάν και η πραγματικότητα διαφέρει πολύ μ’ εκείνη που ονειρεύτηκα μικρή.

Στα δικά μου μάτια η οδοντιατρική συνδυάζει την ιατρική, την αισθητική, την γλυπτική, όπως ακόμη και την μαθηματική σκέψη στην προσπάθεια διάγνωσης ορθών συμπτωμάτων, που πολλές φορές είναι παραπλανητικά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την συναισθηματική επικοινωνία, η οδοντιατρική ολοκληρώνει πολλές πτυχές του εαυτού μου.

Μιλήστε μας λίγο για τα εμφυτεύματα. Τι είναι, και από ποια ηλικία ενδείκνυται;

Τα εμφυτεύματα είναι τα υποκατάστατα της ρίζας, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως από κράμα τιτανίου. Το τιτάνιο είναι ένα υλικό απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Η τοποθέτηση γίνεται στο οδοντιατρείο με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Το εμφύτευμα τοποθετείται με ακρίβεια σε συγκεκριμένο σημείο στο οστό του ασθενούς, που έχει ήδη προκαθοριστεί μετά από την κλινική και ακτινογραφική αξιολόγηση του περιστατικού. Μετά το πέρας των δώδεκα εβδομάδων, που χρειάζεται το εμφύτευμα για να ενσωματωθεί με το οστό, τοποθετούνται πάνω του οι μόνιμες προσθετικές εργασίες που είναι ακίνητες ή κινητές ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας που έχει εκπονηθεί.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία άνω των 18 ετών στις γυναίκες και άνω των 20 ετών στους άνδρες. Ο λόγος, γιατί σε αυτήν την ηλικία ολοκληρώνεται η μορφολογία των οστών.

Υπάρχει τρόπος να μπορέσει κάποιος να αποφύγει ή να καταπολεμήσει την περιοδοντίτιδα, ειδικά κάποιος καπνιστής;

Η περιοδοντίτιδα είναι η νόσος που προσβάλλει το περιοδόντιο, δηλαδή τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα συνεπάγεται με προοδευτική απώλεια του φατνιακού οστού γύρω από τα δόντια που εάν δεν θεραπευτεί οδηγεί στην απώλεια δοντιών.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σειρά από φλεγμονώδεις ασθένειες. Εάν αυτές οι φλεγμονές αντιμετωπιστούν στα αρχικά τους στάδια, και βεβαίως η περιοδοντίτιδα σήμερα αντιμετωπίζεται.

Οι αιτίες που προκαλούν την περιοδοντίτιδα είναι πολλές. Μια από αυτές είναι και το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του στόματος να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τις φλεγμονές, επομένως ένας καπνιστής αδυνατεί σε σχέση με έναν μη καπνιστή να αντιμετωπίσει την φλεγμονή και τα βακτήρια της περιοδοντίτιδας.

Έχει μεγάλη σχέση σε ποιο στάδιο είναι η περιοδοντίτιδα και πόσα τσιγάρα καπνίζει ο ασθενής. Πολλές φορές ένας καπνιστής με 5-10 τσιγάρα την ημέρα μπορεί να καταπολεμήσει μια περιοδοντίτιδα 2ου βαθμού. Επομένως πρέπει να γίνεται μια συνολική προσπάθεια μείωσης όλων των αιτιών που προκαλούν την περιοδοντίτιδα και να επαναξιολογείται ο ασθενής. Ο βαθμός που επηρεάζει το κάπνισμα τον κάθε ασθενή είναι διαφορετικός.

Ο ασθενής που πάσχει από περιοδοντίτιδα μπορεί να προχωρήσει με την θεραπεία των εμφυτευμάτων, αφού πρώτα θεραπεύσει και σταθεροποιήσει την Νόσο. Αυτοί οι ασθενείς είναι καλό να παρακολουθούνται στενά για να αποφύγουμε τυχόν φλεγμονές, ή να προλάβουμε φλεγμονές που μπορεί να προκύψουν.

Εδώ θέλω να αναφέρω πως έχουμε περιοδοντικούς ασθενείς που προχώρησαν με εμφυτεύματα και πάνε περίφημα λόγω της τακτικής τους συντήρησης και από την άλλη έχουμε ασθενείς με υγιές στόμα που παρουσίασαν προβλήματα ακριβώς επειδή δεν φρόντιζαν αρκετά τα εμφυτεύματά τους.

Η στοματική υγεία  μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και άλλα όργανα στο σώμα μας ή να προκαλέσει άλλες ασθένειες; Αν ναι ποιες είναι αυτές;

Σήμερα έχει ανακαλυφθεί με έρευνες πως τα μικρόβια του στόματος μπορούν να επηρεάσουν και να οδηγήσουν σε ασθένειες άλλων οργάνων, όπως π.χ. του Μυοκαρδίου, στις βαλβίδες της καρδιάς. Επίσης τα μικρόβια της περιοδοντίτιδας συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

Πολλές φορές ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη μπορούν να επιμολυνθούν με μικρόβια του στόματος μετά από μια θεραπεία δοντιών. Ασθενείς με κληρονομικές καρδιακές παθήσεις, μπορούν επίσης μετά από μια εξαγωγή να μεταφέρουν μικρόβια στην καρδία. Διάφορα σκελετικά χειρουργεία ή χειρουργεία καρδιάς μπορούν να επιμολυνθούν από τα ίδια μικρόβια. Έτσι επιβάλλεται πριν την επίσκεψη αυτών των ασθενών στον οδοντίατρο να παίρνουν χημειοπροφύλαξη (δηλ. αντιβίωση) πριν από το ραντεβού τους.

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ και το υπερβολικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια. Παρόλα αυτά, με σωστή περιποίηση και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μας ενδέχεται να το αποφύγουμε. Αληθεύει;

Το αλκοόλ περιέχει μια ουσία, την αιθανόλη, υπεύθυνη για την ατροφία του βλεννογόνου του στόματος, κάνοντάς το πιο επιρρεπή σε καρκινογενή χημικά. Επίσης το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή σάλιου, βοηθώντας την ανάπτυξη μικροβίων και δυσοσμίας. Λόγω της οξύτητας και της ζάχαρης αυξάνονται οι τερηδόνες και οι ευαισθησίες των δοντιών στο κρύο και στο ζεστό, κυρίως στους αυχένες. Ακόμη δημιουργεί ουλίτιδες, γλωσσίτιδα και έλκη στις γωνίες του στόματος.

Επίσης προκαλεί αβιταμίνωση επειδή το αλκοόλ μειώνει την απορρόφησή τους από το έντερο και μειώνει την επουλωτική ικανότητα του στόματος. Δυσκολεύει την αναισθησία κατά την οδοντιατρική πράξη και αποχρωματίζει τα δόντια. Προκαλεί πιο εύκολα κατάγματα των δοντιών και της γνάθου από πτώσεις. Μετά από εξαγωγές μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα ακατάσχετες αιμορραγίες και τέλος είναι η 2η αιτία προδιάθεσης καρκίνου του αίματος μετά το κάπνισμα.

Το κάπνισμα από την άλλη μειώνει την ικανότητα του στόματος να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τις λοιμώξεις, όπως επίσης βοηθά στην ανάπτυξη του καρκίνου του στόματος.

Ο συνδυασμός κάπνισμα και αλκοόλ είναι πολύ δύσκολος συνδυασμός για να αντιμετωπιστεί. Μόνο με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και την σωστή περιποίηση από τον ασθενή σίγουρα βοηθά πολύ αλλά δεν είναι αρκετό.

Τέλος δώστε μας μερικές συμβουλές για το πώς πρέπει να περιποιούμαστε τα δόντια μας, κάθε πόσο πρέπει να τα βουρτσίζουμε, και αν πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο πέραν από το συνηθισμένο βούρτσισμα δοντιών. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε πόσο επιβάλλεται;

Τα δόντια μας χρειάζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα να τα βουρτσίζουμε, πρωί και βράδυ μετά το φαγητό. Για το βούρτσισμα ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Έρευνες απέδειξαν πως η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην καθαριότητα των δοντιών από ότι οι απλές οδοντόβουρτσες.

Επίσης ασθενείς που έχουν γέφυρες, στεφάνες, εμφυτεύματα και ορθοδοντικούς μηχανισμούς, χρειάζεται αυτά να καθαρίζονται επιπλέον με μεσοδόντια βουρτσάκια (μικρά βουρτσάκια που καθαρίζουν τα δόντια μεταξύ τους, ή τις γέφυρες κάτω από το γεφύρωμά τους).

Ασθενείς με περιοδοντίτιδα επιβάλλεται να καθαρίζονται με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια βουρτσάκια.

Επίσης ασθενείς με εμφυτεύματα και γέφυρες ή ορθοδοντικούς μηχανισμούς, πολύ βοηθητικό είναι ο καθαρισμός αυτών με το water pic (είναι σπρέι από νερό ή στοματικό διάλυμα).

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο εξαρτώνται από τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Για παράδειγμα ένας ασθενής που έχει περιοδοντίτιδα θα πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο 4-5 φορές τον χρόνο για να έχει την κατάλληλη και σωστή υποστήριξη. Αργότερα όταν η νόσος σιγά σιγά σταθεροποιηθεί και ο ασθενής μπορεί να συντηρείται καλύτερα από μόνος του, τότε οι επισκέψεις μειώνονται. Ένας ασθενής με πολλαπλούς τερηδονισμούς ίσως χρειάζεται 3 φορές το χρόνο για καλύτερη πρόληψη και ένας ασθενής με πιο υγιές στόμα 1-2 φορές το χρόνο. Η συχνότητα επίσκεψης του καθενός είναι διαφορετική και πρέπει να συζητηθεί με τον οδοντίατρό του.

Μάθετε περισσότερα για την εμφυτευματολόγο Δρ. Αφρούλα Καραμανή στο facebook https://www.facebook.com/PERFECTSMILEKARAMANI/, στο web https://paphosdentalclinic.business.site/#summary και στο Instagram @perfect_smile_k_dental_clinic.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of