Η ηλιακή ακτινοβολία, χωρίζεται σε δύο τύπους ακτινών (UVA+UVB) που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις στο δέρμα.

Δείτε στην παρακάτω 8 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιλέξτε το κατάλληλο αντιηλιακό: Αν και κυκλοφορούν πολλά αντιηλιακά προϊόντα στο εμπόριο, σε διάφορες τιμές, επιλέξτε ένα καλό προϊόν που να προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας. Αναζητήστε τον όρο «αντιηλιακό ευρέος φάσματος» στις ενδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει προστασία ευρείας κλίμακας από UVA και UVB ακτίνες.

Βάζετε πάντα αντιηλιακό: Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Η σωστή χρήση του είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία του δέρματος. Μισή ώρα περίπου πριν εκτεθείτε στον ήλιο εφαρμόστε το αντιηλιακό (μην φοβηθείτε να βάλετε αρκετή ποσότητα) καθώς το δέρμα σας χρειάζεται χρόνο για να το απορροφήσει σωστά.

Καλυφθείτε! Φορέστε μια εσάρπα, ένα μακό ζακετάκι, ή ένα λινό μακρύ πουκάμισο πριν βγείτε στον ήλιο και προστατέψτε ακόμα περισσότερο το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Όσο μικρότερη επιφάνεια δέρματος αφήσετε εκτεθειμένη τόσο το καλύτερο. Προσοχή όμως στο εξής: Μην επιλέγετε ρούχα σκούρου χρώματος γιατί τραβάνε την ακτινοβολία και μην ξεχνάτε να ολοκληρώνετε το look σας με ένα καπέλο που θα προστατέψει το πρόσωπο, την μύτη, τα αφτιά και το τριχωτό της κεφαλής από τον ήλιο.

Αποφύγετε τους τεχνητούς τρόπους μαυρίσματος: Οι τεχνητοί τρόποι μαυρίσματος, όπως είναι τα σπρέι, οι κρέμες ή το σολάριουμ πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου. Μην σας ξεγελά η ομοιόμορφη απόχρωση που σας χάρισαν λίγα λεπτά σολάριουμ. Το σολάριουμ εκπέμπει ακτινοβολία UVΑ, που μπορεί να μην προκαλεί έγκαυμα, αυξάνει ωστόσο σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Πίνετε πολύ νερό: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Όταν η θερμοκρασία «χτυπάει κόκκινο» η ανάγκη του οργανισμού για νερό μεγαλώνει λόγω της έντονης εφίδρωσης και είναι απαραίτητο να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει από ηλίαση μέχρι θερμοπληξία.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of