Ξεκινάς την ημέρα με τις καλύτερες προθέσεις, για να καταλήξεις να πνίγεσαι στη δουλειά, να αργείς στην απογευματινή προπόνηση και να ξενυχτάς προκειμένου να τελειώσεις αυτό το project που μοιάζει με βουνό. Περίεργο πράγμα ο χρόνος τελικά. Εκεί που νομίζεις ότι σου φτάνει και σου περισσεύει, τρέχεις για να τα προλάβεις όλα και να συνειδητοποιήσεις στο τέλος ότι το 24ωρο δεν είναι αρκετό.

Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου έπεσε στα χέρια σου ένα βιβλίο με οδηγίες για το πώς να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου ή ότι κατέβασες μία εφαρμογή που υποσχόταν να σε βάλει σε τάξη. Και πάλι όμως δεν τα κατάφερες. Φαίνεται όμως ότι ο χρόνος είναι σχετικός, πόσο μάλλον η σχέση μας μαζί του.

Ένα άρθρο από το Entrepreneur υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο είδη χρόνου:

Ο χρόνος του ρολογιού και ο πραγματικός. Κι ενώ ο πρώτος παραμένει πάντα σταθερός, ο πραγματικός χρόνος είναι αυτός στον οποίο ζούμε και δημιουργούμε εμείς. Γι’ αυτό ακριβώς μπορείς και να τον διαχειριστείς, σταματώντας να σαμποτάρεις μόνη σου τον εαυτό σου με σκέψεις όπως “δεν είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσω μία νέα δουλειά” ή “σήμερα δεν έχω αρκετό χρόνο”. Μερικές ακόμα τεχνικές θα σε βοηθήσουν να γίνεις master του χρόνου σου.

Έχε μαζί σου ένα πλάνο και μετέφερε σε αυτό όλες τις σκέψεις, τις συζητήσεις και τις δραστηριότητες κάθε εβδομάδας. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσα μπορείς να κάνεις μέσα στην ημέρα και πού πάνε αυτές οι πολύτιμες ώρες σου. Θα δεις πόσο χρόνο ξοδεύεις σε σημαντικές αλλά και ανούσιες σκέψεις, πράξεις και συζητήσεις.

Κάθε δραστηριότητα ή συζήτηση που είναι σημαντική για την πρόοδό σου πρέπει να έχει ένα deadline.Ιεράρχησε όλα όσα πρέπει να κάνεις και κλείσε ραντεβού με τον εαυτό σου!

Προσπάθησε να δαπανείς το 50% του χρόνου σου σε σκέψεις, πράξεις και συζητήσεις που ωφελούν την πρόοδό σου. 

Σχεδίασε χρόνο για παρεμβάσεις, έχοντας στο μυαλό σου εκείνο το δεκάλεπτο τηλεφώνημα με τη φίλη σου ή το διάλειμμα για φαγητό.

Αφιέρωσε μισή ώρα κάθε μέρα για να σχεδιάσεις την ημέρα σου και μην ξεκινήσεις αν δεν έχεις ένα ολοκληρωμένο πλάνο.

Αφιέρωσε 5 λεπτά πριν από ένα σημαντικό τηλεφώνημα ή καθήκον για να σκεφτείς τι θέλεις να πετύχεις.Κάνε το ίδιο και στο τέλος, ώστε να καταλάβεις τι πήγε στραβά όταν δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, θα είσαι προετοιμασμένη την επόμενη φορά.

Χρησιμοποίησε τη σήμανση “Do not disturb” όταν πραγματικά δεν θέλεις να σε ενοχλήσει κανένας.
Αντί να απαντάς σε κάθε τηλεφώνημα ή email, αφιέρωσε κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα για να το κάνεις. Απενεργοποίησε το chat και μην αφήνεις τους άλλους να σου αποσπούν συνεχώς την προσοχή, εκτός κι αν πρόκειται για ένα άμεσο ζήτημα στη δουλειά.

Μπλόκαρε οτιδήποτε σου τρώει χρόνο, όπως το Facebook ή άλλα social media, αν δεν σου είναι χρήσιμα ως εργαλεία για τη δουλειά σου.

Θυμήσου ότι είναι αδύνατον να φέρεις τα πάντα εις πέρας. 

missbloom.gr