Nα ήσασταν τρελοί ο ένας για τον άλλο και να περάσατε μεγάλο διάστημα ευτυχίας που πίστευες πως δε θα τελειώσει ποτέ και δε θα αλλάξει τίποτα.

Μπορεί σε όλους όσοι σας έβλεπαν και συναναστρέφονταν μαζί σας να δείχνατε ως το τέλειο ζευγάρι, χωρίς προβλήματα και τσακωμούς. Όμως, εσύ με τον καιρό άρχισες να προβληματίζεσαι από κάποιες συμπεριφορές του συντρόφου σου σκεπτόμενη πως ίσως δε θα έπρεπε να τις αποδέχεσαι ή να συμβιβάζεσαι με αυτές και να υποχωρείς.

Όταν νιώθω πως κάποιος με πιέζει, από οποιαδήποτε άποψη -σεξουαλική, συναισθηματική, ψυχική, λεκτική, κλπ- πρέπει σίγουρα να λάβω σοβαρά υπόψη μου τη στάση και τον τρόπο του απέναντί μου και μέσα στη σχέση μας προκειμένου να προστατέψω τον εαυτό μου και να μη γίνω δυστυχισμένη. Και σίγουρα ένας σύντροφος καταπιεστικός που με πιέζει συνέχεια με τον τρόπο του είναι λόγος για να νιώθω σχεδόν μια γυναίκα δυστυχισμένη.

Αν δεν είσαι σίγουρη για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στη δική σου περίπτωση και αναρωτιέσαι «πράγματι με πιέζει» ή σκέφτεσαι αν είναι η ιδέα σου, τότε θα σου αναφέρουμε κάποια σημάδια τα οποία ίσως αναγνωρίσεις. Και στη συνέχεια θα σου προτείνουμε τρόπους για να χειριστείς την κατάσταση.

6 Σημάδια που αποδεικνύουν ότι ο σύντροφός μου με πιέζει

1. Όταν σε υποτιμά και σε μειώνει: Αν ο σύντροφός σου σε κάνει να νιώθεις κατώτερη και άχρηστη χωρίς τη δική του ύπαρξη και συμβουλή, αν υποτιμά τις ικανότητές σου, δεν αναγνωρίζει καμία επιτυχία σου σε κανέναν τομέα και συνέχεια σε υποβιβάζει σαν άνθρωπο όλο αυτό είναι δείγμα καταπίεσης από την πλευρά του και φανερώνει πόσο μεγάλα κόμπλεξ κουβαλάει μέσα του.

2. Δε σου επιτρέπει να βγαίνεις χωρίς αυτόν: Αναρωτιέσαι ακόμα ¨μήπως με πιέζει» τη στιγμή που θέλει να βγαίνεις μόνο μαζί του και να είσαι συνέχεια κολλημένοι πάνω του; Τι πιο καταπιεστικό από ένα σύντροφο που δε σε αφήνει βγαίνεις με τις φίλες σου και πολύ περισσότερο προσπαθεί να βγάλει όλες τις παρέες σου ανάξιες. Αν πάντα σου κάνει σκηνές προκειμένου να δεις μια φίλη ή σου κρατάει μούτρα για ώρες, δε χρειάζεται κάτι περισσότερο για να πεις ότι « ο σύντροφός μου με πιέζει».

3. Αποφασίζει τον τρόπο που ντύνεσαι: Λίγο πολύ οι περισσότεροι άντρες ενοχλούνται ελαφρώς όταν η δική τους κοπέλα ντύνεται κάπως αποκαλυπτικά. Βέβαια, αφού γίνει κοπέλα τους, πριν γίνει αυτό μια χαρά τη θαυμάζουν και της κάνουν κομπλιμέντα. Δεν είναι κακό να σου κάνει μερικά πειράγματα για τον τρόπο που ντύνεσαι, όμως όταν η κατάσταση σοβαρέψει και αρχίσει να σου επιβάλλει το τι θα φορέσεις και τι όχι, εκεί μιλάμε για πραγματική και ανεπίτρεπτη καταπίεση. Ακόμα κι αν έχει δίκιο για κάτι που θα σου πει, δεν του πέφτει λόγος. Αν δεν του αρέσει μπορεί να φύγει και να βρει μια άλλη που θα ντύνεται πιο σεμνά.

4. Θέλει να σε ελέγχει συνέχεια: Όταν δεν είμαστε μαζί και με παίρνει κάθε μισή ώρα τηλέφωνο να δει πού είμαι, με ποιον, τι κάνω, και στο ενδιάμεσο μου στέλνει και καμιά δεκαριά μηνύματα προκειμένου να μη του ξεφύγει τίποτα, τότε σίγουρα μιλάμε γα έναν σύντροφο που με πιέζει υπερβολικά. Αν μάλιστα ανακαλύψει ότι έχω αλλάξει το πρόγραμμά μου κι έχω κάνει κάτι χωρίς να έχει ενημερωθεί δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει καυγάς τεραστίων διαστάσεων. Πώς να μη μιλάμε για καταπίεση σε τέτοιες καταστάσεις;

5. Ζηλεύει και τη σκιά σου: Ο ζηλιάρης σύντροφος είναι αναμφισβήτητα ο πιο καταπιεστικός. Η ζήλια στο πλαίσιο του παιχνιδιού και του φυσιολογικού, έτσι για να φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα έρωτας και ενδιαφέρον ας πούμε πως είναι υγιής με την έννοια ότι αν δε ζηλεύει καθόλου ο άλλος συνήθως είναι επειδή δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Όμως, αυτός που ζηλεύει τα πάντα γύρω σου, ακόμη και τον αέρα που αναπνέεις και δε σε αφήνει να συναναστρέφεσαι καθόλου με κόσμο, είναι πραγματικά άρρωστος και εκεί δε μιλάμε απλά για κάποιον που με πιέζει αλλά που δε με αφήνει να ανασάνω κυριολεκτικά.

6. Σεξουαλική πίεση: Φυσικά και στο καθαρά σεξουαλικό κομμάτι μπορεί να υπάρξει πίεση από έναν σύντροφο και ούτε εδώ πρέπει να υποχωρήσεις. Το αν έχεις διάθεση ή όχι για προσωπική επαφή ή αν θέλεις να πειραματιστείς και να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο είναι δικό σου και μόνο θέμα και δεν έχει κανένα δικαίωμα να σε πιέσει για πράγματα που δε θέλεις ή που δεν είσαι ακόμη έτοιμη.

Ο σύντροφός μου με πιέζει – 4 Τρόποι αντιμετώπισης

1. Αναγνώρισε το πρόβλημα και μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσω την αλήθεια και να την αποδεχτώ, το γεγονός δηλαδή ότι ζω μέσα σε μια σχέση μου με πιέζει ο σύντροφός μου, ώστε να μπορέσω μετά να το διαχειριστώ και να το αντιμετωπίσω. Η οποιαδήποτε άρνηση της κατάστασης και καταπίεση των συναισθημάτων μας, θα μας βγει σε κακό και θα επιδεινώσει την κατάσταση.

2. Μην τον δικαιολογείς και μην περιμένεις να αλλάξει
Είναι μεγάλο λάθος να δικαιολογούμε τη συμπεριφορά ενός καταπιεστικού συντρόφου είτε κατηγορώντας τον εαυτό μας ότι του δώσαμε αφορμές είτε πιστεύοντας πως περνάει μια φάση και με τον καιρό θα αλλάξει και θα διορθωθεί η κατάσταση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό σπάνια συμβαίνει και όσο κι αν νοιαζόμαστε ακόμα για αυτόν να δούμε ποια λύση είναι η πιο κατάλληλη για εμάς τις ίδιες.

3. Μίλα του ανοιχτά και θέσε τους όρους σου
Αν θέλεις να παραμείνεις στη σχέση με τον άνθρωπο αυτό και θέλεις να το παλέψεις, πρέπει να του μιλήσεις ανοιχτά σε ήρεμο τόνο για το πώς νιώθεις και πόσο σε καταπιέζει η συμπεριφορά του. Θέσε κάποιους απαράβατους όρους και κάνε τον να καταλάβει πως για να είστε μαζί θα πρέπει να τους ακολουθήσει. Αν νοιάζεται για σένα πραγματικά θα τους δεχτεί και θα προσπαθήσει να φτιάξει την κατάσταση μεταξύ σας. Το αν θα είναι προσωρινό ή όχι θα φανεί.

4. Μη φοβηθείς να τον εγκαταλείψεις
Το γεγονός ότι είμαι σε μια σχέση με ένα σύντροφο που με πιέζει και νομίζει ότι φέρεται φυσιολογικά, δεν είναι κάτι με το οποίο θα έπρεπε να συμβιβάζομαι κυρίως από τη στιγμή που όλο αυτό με κάνει να παγώσω συναισθηματικά για τον άνθρωπο αυτό. Επομένως, αν θέλεις να φύγεις από τη σχέση και να τον εγκαταλείψεις είναι δικαίωμά σου και μπορείς να το κάνεις ανά πάσα στιγμή χωρίς να φοβηθείς για την αντίδρασή του και χωρίς να τον αφήσεις σε πείσει ότι χωρίς εκείνον θα είσαι άχρηστη και θα γίνει κομμάτια η ζωή σου. Μακριά του σίγουρα η ζωή σου θα γίνει και πάλι φυσιολογική και θα βρει το νόημά της.