Ένα χαρακτηριστικό του 21ου αιώνα είναι η προσκόλληση στο κινητό τηλέφωνο. Μερικοί άνθρωποι όμως ξεπερνούν τα όρια και φτάνουν σε σημείο να αντιμετωπίζουν φοβία σχετικά με το κινητό τους τηλέφωνο. Ανησυχούν ότι δε θα ακούσουν το τηλέφωνό τους ή ότι θα μείνουν από μπαταρία.

Η βρετανική εταιρία AppRiver πραγματοποίησε σχετική μελέτη και διαπίστωσε ότι το 54% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει αυτή τη φοβία.

Αυτό το νέο ψυχολογικό φαινόμενο ονομάζεται νο-μο-φοβία (από το αγγλικό no-mobile-phone-phobia που εκφράζει το φόβο να μείνουμε χωρίς κινητό). Ο αριθμός των νομοφοβικών αυξάνεται μέρα με τη μέρα και τρέφεται από την εμφάνιση όλο και πιο εξελιγμένων τηλεφώνων που παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες.

Οι ψυχολόγοι που μελετούν το φαινόμενο αναφέρουν πως πολλά άτομα εκδηλώνουν ένα είδος στερητικού συνδρόμου όταν μείνουν πολύ ώρα μακριά από το κινητό τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κρίσεις πανικού, ζαλάδα και ταχυπαλμία.

Σύμφωνα με άρθρο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση στα τροχαία ατυχήματα λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα αυτού του είδους τα ατυχήματα είναι πιο συχνά από τα τροχαία λόγω μέθης ή υπερβολικής ταχύτητας.