Ερευνητές της ιατρικής  σχολής  WarrenAlpert του πανεπιστημίου Brown και του νοσοκομείου του RhodeIsland στις ΗΠΑ επισημαίνουν, ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί  ηλιακά  εγκαύματα  στη παιδική  και εφηβική  τους ηλικία έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα) αργότερα στην ζωή τους.

O σχετικός κίνδυνος για το μελάνωμα στα άτομα  που είχαν υποστεί τουλάχιστον πέντε φορές σοβαρά ηλιακά εγκαύματα τα οποία έφτασαν μέχρι και το σημείο να δημιουργήσουν φουσκάλες έχουν  68% αυξημένες πιθανότητες για βασικοκυτταρικό και πλακώδες καρκίνωμα. Μάλιστα, η πιθανότητα για εμφάνιση μελανώματος σε αυτά άτομα είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει το 80%.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 20 ετών σε 108.916 νοσοκόμες και νοσοκόμους,  Το 24% είχαν πολύ σοβαρά ηλιακά εγκαύματα (ακόμα και φουσκάλες) στην παιδική και εφηβική ηλικία. Το 10% είχαν υποστεί τέτοια εγκαύματα τουλάχιστον πέντε φορές μεταξύ 15ου και 20ου έτους της ηλικίας τους. Συνολικά, 6.955 άτομα διαγνώστηκαν με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, 880 με πλακώδες καρκίνωμα και 779 με μελάνωμα. Τέλος, 445 από τους ασθενείς με μελάνωμα είχαν διηθητικό καρκίνο.

Τα στοιχεία αυτά πάντως ενισχύουν την άποψη ότι πρέπει να συνιστάται μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως, το ικανό να προκαλέσει έγκαυμα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση CancerEpidemiology, Biomarkers & Prevention.