Αναπαραγωγής μουσικής. Ο λόγος για τα gadgets σύγχρονης τεχνολογίας, smartphones, tablets, κομπιούτερ κ.ο.κ. που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Τα μηχανήματα αυτά δεν είναι και τόσο «αθώα», αφού, εκτός από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ακτινοβολία τους στην υγεία μας, μπορούν να προκαλέσουν και αρκετά πιο άμεσα προβλήματα, σωματικά όπως και ψυχολογικά!

Πρόσφατη μελέτη της αποκάλυψε πως τα κινητά μας μπορούν να προκαλέσουν αρκετά δεινά, από προβλήματα μυοσκελετικά εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος. μέχρι εθισμό στο διαδίκτυο που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και κατάθλιψη.

Ας τα δούμε όμως με τη σειρά:

1. Νomophobia

Ο όρος είναι σχετικά πρόσφατος και είναι σύντμηση του «No mobile phone phobia». Πρωτοεμφανίστηκε σε έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων, για να χαρακτηρίσει συγκεκριμένα ευρήματά της τα οποία έδειξαν πως το 53% των χρηστών κινητών τηλεφώνων στην Βρετανία βιώνουν έντονη ανησυχία όταν χάσουν το κινητό τους, όταν βρεθούν εκτός δικτύου ή όταν «μείνουν» από μπαταρία ή μονάδες ομιλίας. Μάλιστα, οι γυναίκες αποδείχτηκαν περισσότερο εξαρτημένες από ότι οι άνδρες, με 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη σύγχρονη μορφή φοβίας.

2. Τα… ασυνείδητα μηνύματα στον ύπνο!

Αρκετοί λάτρεις των smartphones στέλνουν μηνύματα ενώ κοιμούνται… Αυτό συμβαίνει κυρίως στις δύο πρώτες ώρες του ύπνου ενώ ο χρήστης δεν έχει συνείδηση ότι έχει πληκτρολογήσει και στείλει sms. Επειδή όμως, με την πρακτική αυτή διακόπτεται ο βαθύς ύπνος REM, έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνούν κουρασμένοι σαν να μην έχουν κοιμηθεί επαρκώς. Αν λοιπόν κι εσείς έχετε πιάσει τον εαυτό σας να γράφει μηνύματα όντας κοιμισμένοι, απομακρύνετε το κινητό τηλέφωνο από το υπνοδωμάτιο και κοιμηθείτε ήρεμα.

3. Το σύνδρομο της ψεύτικης δόνησης

Πρόκειται για την πεποίθηση πως το κινητό σου δονείται, ενώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάποιοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στη δόνηση του κινητού που πολλές φορές το μυαλό τους παίζει παιχνίδια, κάνοντάς τους να αισθάνονται πως κάποιος τους καλεί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άγχος αναμονής που βιώνουν συνήθως επτά στους δέκα χρήστες κινητών.

4. Η ναυτία του διαδικτύου

Προκαλείται από τη διαφωνία μεταξύ της κίνησης των ματιών και της κίνησης της τρισδιάστατης εικόνας. Αυτή η αδυναμία συγχρονισμού μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας, πόνο στα μάτια και ζάλη ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της οθόνης. Τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν είτε με αλλαγή των ρυθμίσεων του κινητού ή με το να στρέψουμε για λίγο το βλέμμα μας προς τον ορίζοντα.

5. «Τραβήγματα» από την πληκτρολόγηση

Η συνεχής πληκτρολόγηση μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα πόνου και κράμπες στα δάχτυλα, στον καρπό, ακόμη και τον βραχίονα. Ειδικά η πληκτρολόγηση μηνυμάτων στο κινητό, απαιτεί ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις, ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε αρκετά και τον αντίχειρα, σε μια μη φυσιολογική για την παλάμη μας θέση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε τενοντίτιδες και άλλες φλεγμονές.

6. Λάθος στάση σώματος

Όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή ή ακόμη και το smartphone καμπουριάζουμε και σκύβουμε το κεφάλι, με αποτέλεσμα να ασκείται επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη και να προκαλείται πόνος στον αυχένα, το κεφάλι και τους ώμους.

7. Προβλήματα όρασης και ξηροφθαλμία

Τα προβλήματα όρασης, όπως για παράδειγμα η μυωπία, έχουν αυξηθεί κατά πολύ στους νέους εξαιτίας της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών κι άλλων συσκευών προηγμένης τεχνολογίας όπως τα smartphones. Επίσης οι ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού που αναβοσβήνει οδηγεί σε ξηροφθαλμία.